Accessoires Basgitaren

Ons assortiment aan accessoires voor basgitaren omvat alles wat u nodig heeft om uw basopstelling in topconditie te houden en geweldig te laten klinken. Of het nu gaat om de bescherming van een voorgevormde koffer of een verbeterd geluid dankzij een nieuwe pickup, wij beschikken over een enorm aantal accessoires voor basgitaren waar u hieronder uit kunt kiezen.

Meest populaire accessoires voor basgitaren

Het geluid van de basgitaar

Hoe wordt het geluid van een basgitaar gecreëerd?

De twee belangrijkste onderdelen van een basgitaar zijn net zoals bij elektrische gitaren de snaren en pickups. De pickup ontvangt de trillingen van de snaren en zet deze om in elektronische signalen. Deze worden vervolgens doorgestuurd naar de versterker, die het geluid creëert.

Alle basgitaren werken over het algemeen op dezelfde manier, hoewel de materialen waaruit ze gemaakt zijn en de vorm van de basgitaar een grote invloed kunnen hebben op welk type geluid ze creëren en voor welk muziekgenre ze het beste geschikt zijn.

Het effect van hout op het geluid van de basgitaar

De meeste basgitaren zijn solidbody, dit betekent dat er geen ruimte in de body van de gitaar is voor het natuurlijk weerkaatsen van het geluid zoals bij akoestische instrumenten. De goedkoopste solidbodies zijn normaal gesproken gemaakt van zachter materiaal zoals laminaat of kunststof, terwijl hardere houtsoorten zoals esdoorn, palissander en mahonie gebruikt worden voor de duurdere modellen. Wat solidbody basgitaren betreft, produceert mahonie een dicht en houtachtig geluid dat goed past bij de country en blues muziekstijlen.

Palissander daarentegen creëert over het algemeen een meer metalen geluid dat rijk en complex is in zowel de hoge als lage registers. Esdoorn heeft een vlakkere klank die vooral goed werkt bij het spelen op een hoger volume.

Hollowbody basgitaren worden ook wel gebruikt maar meestal door liefhebbers van jazz- en folkmuziek aangezien ze een zachter, meer akoestisch geluid creëren dat beter geschikt is voor dit type spelen.